کاهش ضایعات جوجه کشی در آب و هوای گرم

کاهش ضایعات جوجه کشی در آب و هوای گرم

کاهش ضایعات جوجه کشی در آب و هوای گرم

بازدیدها : 2839 بازدید

با وجودی که عملکرد کارخانه های جوجه کشی در مناطق مختلف از محلی به محل دیگر فرق میکند اما در کشورهای در حال توسعه ای که در مناطق آب و هوای گرم واقع شده اند به طور مکرر با ضایعات سنگین غیر قابل انتظار و غیر طبیعی مواجه می شویم . در بسیاری از موادر میانگین ضایعات جوجه کشی به علت مرگ و میر جنین در طول مراحل مختلف انکوباسیون از ۱۰ درصد تجاوز می کند در حالی که در اروپا و آمریکا میانگین آن معمولا ۵ تا ۶ درصد یا کمتر است . ۱۰ تا ۱۵ درصد دیگر از تلفات جنینی نیز به عدم باروری مربوط می باشد و تقریبا ۱ تا ۲ درصد تخم مرغ های قابل جوجه کشی به حصوص در طی تابستان به عنوان تخم مرغ انفجاری از دست می روند. در نتیجه ۲۰ تا ۲۵ درصد مجموع تخم مرغ های چیده شده در دستگاه به جوجه تبدیل نمی شوند. با ادامه افزایش قیمت خوراک دام و سایر هزینه ها، بسیاری از جوجه کشی های کوچک که درآمد زیادی ندارند سرانجام تعطیل می شوند. نتایج ماشین جوجه کشی نیز غالبا در زمستان با تابستان متفاوت است. میانگین هچ تخم مرغ های چیده شده در یک دوره دوازده ماهه به طور متوسط ۷۰ تا ۷۵ درصد خواهد بود، در حالی که میزان هچ تخم مرغ های تولید شده در طول زندگی یک مرغ بین ۶۰ تا ۶۵ درصد تغییر می کند. با توجه به تحقیقات مستمر ده سال ذشته بر روی گله های مادر گوشتی، درصد هچ تخم مرغ های جوجه کشی ۵ تا ۶ درصد افزایش یافته است که این پیشرفت به سبب بهبود مدیریت و بکارگیری تکنیک های مانند کنترل نور و تغذیه جداگانه مرغ وخروس بدست آمده است که سبب غلبه بر مشکلاتی نظیر افزایش وزن ، بلوغ زودرس و خروس های فاقد کارایی شده است.

جوجه کشی در کشورهای در حال توسعه

متاسفانه در کشورهای در حال توسعه مسایلی نظیر نامطلوب بودن پوسته تخم مرغ ، باروری ضعیف ، تولید تخم مرغ های کوچک ، بلوغ زودرس و مشکلات پا در خروس ها به دلیل افزایش وزن ، منافع جوجه کشی ها را به خطر می اندازد. علی رغم این امر که تغذیه جداگانه خروس ها با جیره اختصاصی باعث افزایش تولید ۵ تا ۶ جوجه به ازای هر مرغ می شود ولی این مسئله هنوز در بسیاری از کشور ها اجرا نمی شود. کنترل نوز نیز هنوز به عنوان یک مشکل مطرح است، زیرا در سالن های باز در فصل تابستان در مقابل اشعه خورشید ، فقط پرده ها قرار دارند که برای جلوگیری از نفوذ نور کافی نیستند گزارش می شود که عدم باروری به دلیل تنبلی خروس ها در طی تابستان و یا مشکلات پا ناشی از افزایش بیش از حد وزن بدن خروس ها علت ۴۰ تا ۵۰ درصد ضایعات جوجه کشی به ازای کل تخم مرغ های چیده شده می باشد. مشکلات پا در خروس ها به سبب تنوسینوویت ، تورم مفصل استافیلوکوکی، آبسه کف پا و سایر جراحات، عدم باروری را تشدید می کند با داروهای سولفامیدی دلایل کلی برای پایین بودن جوجه در اوری می باشند. در یک جوجه کشی موفقف میانگین کل تلفات جنینی در طی ۷ تا ۸ روز اول زندگی جنینی نباید از ۴ تا ۵ درصد تخم مرغ های چیده شده تجاوز نماید. بررسی منظم تخم مرغ هایی که هچ نشده اند به ما کمک می کند که دریابیم این مرگ و میر در چه سنی و به چه دلیل صورت گرفته است. مرگ و میر جنینی ممکن است مسئول عدم هچ ۵۰ درصد تخم مرغ ها و به همین میزان ضایعات ناشی از عدم باروری باشد از ان جایی که جنین در طی دوران زندگی خود در معرض شرایط نامساعد مختلف قرار می گیرد می تواند در مراحل اولیه رشد تخت تاثیر برخی از عوامل از بین برود. رشد اولیه جنین در بدن مرغ اتفاق می افتد، در نتیجه تحت تاثیر سلامت و درجه حرارت بدن مرغ قرار می گیرد زیرا نطفه(بلاستودیسک یا بلا ستودرم) قبل از گذاشتن تخم تشکیل شده است . آزمایش تعدادی از تخم مرغ های تازه قبل از انکوباسیون می تواند به مشخص کردن وضعیت دقق بلاستودیسک تخم مرغ نطفه دار از نظر ظاهر و اندازه به منظور تشخیص باروری و میزان هچ مورد انتظار کمک نماید . مرگ و میر اولیه جنین ممکن است طی مراحل انکوباسیون رخ دهد که تقریبا ۵۰ تا ۶۰ درصد کل ضایعات را شامل می شود سرمای زمستان درجه حرارت نامناسب اتاق نگه داری و گرمای بیش از حد تابستان در طی حمل و نقل تخم مرغ ها ، اغلب باعث این مرگ و میر ها می شود دود دادن غلط ، اثرات سو تغذیه ، بیماری ها ، کرچی ، جمع آوری همزمان تخم مرغ های قابل جوجه کشی و تخم مرغ های کثیف روی بستر دلایل دیگری برای مرگ و میر اولیه جنینی هستند. لانه های کثیف روی بستر دلایل دیگری برای مرگ و میر اولیه جنینی هستند. لانه های کثیف و شرایط بد بستر لانه ها اغلب منجر به آلودگی میکروبی بیش زا حد تخم مرغ های قابل جوجه کشی و در نتیجه افزایش مرگ و میر اولیه جنینی و یا جوجه های هچ نشده می شوند مشکلات مکانیکی مانند چرخش نادرست در ستر ، ترک خوردگی پوسته ها را افزایش می دهد و سبب دهیدراتاسیون جنین زنده داخل تخم مرغ می شود ضمن این که در جه حرارت بیش از حد و رطوبت پایین نیز چنین تاثیری دارند.

در ماشین جوجه کشی های دارای ستر های چند سنی که در آن تخم مرغ ها هر هفته یا هر دو هفته یک بار در دستگاه چیده می شوند و دود دادن تخم مرغ ها اغلب قبل از چیدن تخم مرغ ها انجام می پذیرد چنانچه تخم مرغ ها بیش زا حد در معرض فرمالدئید قرار گیرند منجر به مرگ و میر زودرس جنینی هم در تخم مرغ های جدید و هم در تخم مرغ هایی می شود که قبلا چیده شده اند در چنین شرایطی جنین های غیر طبیعی به صورت ایجاد جراحاتی در ناحیه سرجنین ها مشاهده می شوند در کشورهای در حال توسعه ، فرمالدئید هنوز به منظور دود دادن استفاده وسیعی دارد زیرا مواد پاک کننده و ضدعفونی کننده کلره در غلظت های لالا سرطان زا هستند بین باروری مرگ و میر اولیه جنینی تخم مرغ ها ارتباط وجود دارد باروری پایین تخم مرغ ها همواره با تلفات جنینی بیشتر همراه است و باروری بالای تخم مرغ ها منجر به جوجه درآوری بیشتر به دلیل مرگ و میر جنینی کمتر می شود. چنین مسائلی معمولا بعد از پیک تولید پیک نطفه داری و پیک جوجه درآوری گله مشاهده می شود در بعضی موارد وقتی گله در ارتباط با خروس های نتبل و پیر مشکل داشته باشد در صورت دسترسی به خروس های جوان آن ها را جایگزین خروس های پیر و فاقد کارایی می کنند در مورد هر گونه افزایش مرگ و میر اولیه جنینی نباید افلاتوکسین ها و دارو هایی را که در دان مصرف می شوند نادیده گرفت مرگ و میر های جنینی بعد از هفته اول انکوباسیون در مناطق با آب و هوای گرم اغلب از ۱/۳ درصد گزارش شده است. ۱۳ درصد کل تلفات جنینی مربوط به این دوره می باشد و معمولا به وسیله عواملی ایجاد می شود که در ارتباط با افزایش آلودگی میکروبی تخم مرغ ها و انکوباتور ها هستند و به دلیل ضدعفونی غیر صحیح آن ها و کیفیت بد آب مورد استفاده در جوجه کشی بروز می کند این گونه آبها غالب حاوی تراکم بالایی از میکروب های آب دوست می باشند.

عوامل مرگ میر جنین

عوامل تغذیه ای و ژنیتیکی نیز در بعضی موارد نقش دارند اما معمولا اعتقاد بر این است که نامناسب بودن درجه حرارت ، هندلینگ و چرخش تخم مرغ ها در انکوباتور اهمیت ویژه ای در افزایش مرگ و میر در این مرحله از انکوباسیون دارند در پایان این دوره سر جنین به طرف انتهای پهن تخم مرغ می چرخند از آن جایی که جنین برای تامین اکسیژن مورد نیاز خود ، به جریان هوا در ستر و هچر احتیاج مبرم دارد و از طرفی افزایش دی اکسید کربن و دیگر گازهای سمی منجر به مسمومیت می شوند بنابراین در موادر بررسی مرگ و میر اواسط دوره جنینی یا حتی هفته آخر انکوباسیون تهویه نامناسب ستر و هچر نباید نادیده گرفته شوند غالبا فرسودگی تسمه ها و پولی های هواکش ها جریان کامل هوا را در ستر محدود می کند مسدود شدن سیستم اصلی خروجی هوای هچری باکرک پرها و دیگر ضایعات نیز می تواند باعث اختلال در تبادل گازها گردد برای ل این مشکلات اندازه گیری میزان دی اکسید کربن در هوای ستر و سرعت هواکش ها مفید خواهد بود در کشورهای در حال توسعه که اغلب گله ها آلوده به مایکوپلاسماگالی سپتیکم هستند مایکوپلاسماها خسارات زیادی را به صنعت طیور وارد می کند ضایعات حاصل در جنین ها و جوجه را می توان به سادگی در کالبد کشایی جنین و با کمک تکنیک های آزمایشگاهی تشخیص داد.

چه تخم مرغ هایی تبدیل به جوجه نمی شوند

بیشترین موارد تخم مرغ هایی که هچ نشده اند عبارتند از تخم مرغ های نو زده ای که جنین قادر به خروج از آن ها نیست مرگ در پوسته ، تخم مرغ هایی که مقدار آلبومن باقی مانده آن ها زیاد است نابجایی و بدقرار گرفتن جنین ، جوجه های بدشکل ، جوجه های ضعیف و لاغر یا جوجه های نرم و وازده های بارز . سایر حالات غیرطبیعی شامل نوک طوطی ، نوک متقاطع ، کوری ، سرلرزان ، جوجه های با پاهای باز ف پنجه های پیچیده و مشکلات ناف می باشند علت دقیق چنین ضایعاتی را فقط به وسیه آزمایش های دوره ای سیستماتیک بر روی تخم مرغ های قابل جوجه کشی در طی انکوباسیون و همچنین بررسی ضایعات جوجه کشی و توجه به مشکلات تغذیه ای و سلامتی گله می توان تعیین نمود با در نظر گرفتن چنین کاهشی در میزان قابلیت جوجه در آوری ، در جوجه کشی ها و گله های مادر که ۳۰ تا ۳۳ درصد تخم مرغ های آن قبل از تبدیل به جوجه در جه یک از دست می روند نیاز مبرم و واضحی به بهبود استاندازد های مدیریت احساس می شود ۱۰ درصد تخم مرغ های تولید شده در مزارع مرغ مادر، غیرقابل جوجه کشی هستند که این تخم مرغ ها اغلب به علت ضعیف بودن پوسته ف پوسته های دارای خلل و فرج، پوسته های بدشکل ، کوچک بودن و دیگر موارد غیرطبیعی حذف می شوند این موارد در طی تابستان و یا در هنگام بروز بیماری هایی مانند نیوکاسل ، برونشیت عفونی ، کریزا ، بیماری مزمن تنفسی و رئو ویروس ها افزایش می بابند. ۱۰ درصد دیگر ضایعات تخم مرغ های قابل جوجه کشی به عل مشکل فاقد نطفه بودن واقعی است که حائز اهمیت می باشد. ارتباط دادن تمام مشکلات به شرایط محیطی اشتباه است و به منظور بهبود بازدهی باید تجزیه و تحلیل مرتبی از نتایج صورت پذیرد برای ارتقای استاندارد های مدیریت مزارع مادر و جوجه کشی ها جهت بهبود نتایج جوجه کشی در آب و هوای گرم فعالیت وسیعی می توان انجام داد البته عملکرد تعدای از جوجه کشی ها نیز مطابق پتانسیل ژنتیکی نژادی است که بر روی آن کار می کنند ولی تعداد آن ها نادر است.

کسب اطلاعات بیشتر از انواع دستگاه جوجه کشی

دیدگاهتان را بنویسید

نام و سوال خود را در باکس زیر وارد کنید و دکمه فرستادن دیدگاه را بزنید، در سریعترین زمان ممکن به سوال و نظرات شما پاسخ خواهیم داد

17 − هشت =