10 ویژگی تخم مناسب برای جوجه کشی

عفونت میکروبی مرغان تخمگذار چیست ؟

۱۰ ویژگی تخم مناسب برای جوجه کشی

بازدیدها : 607 بازدید

۱۰ ویژگی تخم مناسب برای جوجه کشی

پس از خرید دستگاه جوجه کشی نوبت به انتخاب تخم هایی مناسب برای قرار دادن در دستگاه می رسد.در مقالات قبلی در ارتباط باچگونگی خرید دستگاه جوجه کشی،ویژگی های یک ماشین جوجه کشی خوب و چونگی راه اندازی و نگهداری از دستگاه صحبت کردیم .در این مقاله به انتخاب تخم مناسب برای جوجه کشی خواهیم پرداخت.

هنگام خرید تخم به نکات زیر دقت نمایید:

قبل از خرید تخم مناسب برای جوجه کشی ابتدا چند تخم را به صورت نمونه خریداری کرده و سپس آزمایش های زیر را روی آنها انجام دهید.

  • تخم مرغ در ظرف آب قرار داده شود تا عمر تخم مشخص شود

نکته: ارتفاع سطح آب باید بیش از ۲ برابر اندازه تخم ها باشد

وضعیت شناوری تخم ها را بررسی کنید.

  • اگر تخم “سالم و تازه”، کاملا تا کف ظرف در آب فرو می رود و معمولا کناره هایش با کف ظرف در تماس خواهد بود.
  • اگر تخم تا کف ظرف در آب فرو می رود اما انتهای پهنش کمی به بالا متمایل می شود یعنی عمر آن “۱ هفته” است.
  • اگرتخم در کف ظرف بر روی انتهای کوچکش متعادل و انتهای پهنش به سمت بالا باشد، عمرآن “۳ هفته” است.
  • اگر تخم روی سطح آب شناور شود، “فاسد” است و قابل استفاده نیستد
  • یک یا دو عدد از تخم ها را بشکنید و محتویات داخل تخم را نیز بررسی کنید،دقت کنید، زرده و سفیده کاملاً مشخص و شاداب باشد

 

ویژگی های تخم مناسب برای جوجه کشی

در ابتدا بهتر است تخم هایی که اصلا نباید آنها را در دستگاه جوجه کشی قرار دهید بشناسید:

۱- تخم شکسته

۲- تخم بدون پوسته

۳- تخم گرد

۴- تخم های بیضی شکل که قسمت پهن آنها قابل تشخیص نباشد

۵- تخم دوزرده

۶- تخم کودی

۷- تخم آلوده به خون

۸- تخم های خیلی

۹-ریز یا خیلی درشت

۱۰- تخم های فاسد

 

 

برای درک بهتر دلایل استفاده نکردن از اینگونه تخم ها  در جوجه کشی مطالب بعدی را مطالعه کنید.

 چرا تخم شکسته و ترک دار مناسب نیست؟

تخم های ترک دار به سرعت آب خود را از دست می دهند و بعد از چند روز در داخل دستگاه جوجه کشی و یا اتاق نگهداری تخم خشک می شوند.

عوامل آلوده کننده به سرعت به داخل تخم های ترک دار وارد می شوند و تا قبل از خشک شدن تخم مرغ می توانند محتویات تخم را آلوده کنند. این آلودگی ها به راحتی می توانند در داخل دستگاه پخش شده و حتی تخم های سالم را نیز آلوده کند.

چرا از تخم های خیلی ریز یا خیلی درشت استفاده نکنیم؟

تخم هایی که وزن و اندازه انها کمتر از ۷۰ درصد وزن و اندازه نرمال تخم باشد مناسب جوجه کشی نیستند چون محتویات تخم برای رشد جنین کافی نیست از طرفی جوجه ای هم اگر تولید شود قابلیت زنده ماندن ندارد.

تخم های خیلی درشت هم هچ کمتری دارند چون مدت بیشتری در اویدکت باقی می مانند و رشد جنین دیرتر متوقف می شود. بنابراین جنین قبل از اینکه بتواند به حالت سکون برود تلف می شود.

چرا تخم های هفته اول تخم گذاری مناسب جوجه کشی نیستند؟

به دلیل اینکه برنامه تخم گذاری پرنده ماده هنوز منظم نیست و ممکن است تخم مرغ بیشتر یا کمتر از حد معمول در دستگاه تولید مثلی پرنده ماده بماند و جنین روند رشد مناسبی را طی نکند.

از طرفی سلولهای تولید کننده سفیده و پوسته تخم هنوز خوب فعال نیستند و ممکن است کیفیت سفیده و پوسته مناسب برای رشد جنین نباشد.

اندازه تخم هم معمولاً در هفته اول تولید نسبتاً کوچک است و در نتیجه جوجه مرغ تولیدی کوچکتر از حد معمول خواهد بود و احتمال زنده ماندن جوجه کمتر خواهد بود.

علاوه بر این نر ها هنوز به بلوغ کامل نرسیده اند و یا اینکه کیفیت اسپرم تولیدی پایین است و مهارت کافی برای جفتگیری ندارند. در نتیجه نمی توانند جفتگیری موفقی داشته باشند و اگر هم جفتگیری داشته باشند کیفیت اسپرم تولیدی خیلی خوب نیست به همین دلیل درصد نطفه داری در تخم مرغ های یک تا دو هفته اول تولید نسبتاً پایین است. در پرندگانی مثل کبک معمولاً تا دو هفته اول تخم ها قابلیت قرار دادن در دستگاه را ندارند چون درصد نطفه داری کمتر از ۲۰ درصد است.

با توجه به نکات کلیدی این مقاله به سادگی می توانید تخم مناسب برای جوجه کشی را خریداری کرده و یک جوجه کشی موفق داشته باشید.

 

 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + نه =