برای اینکه بتوان از تمام ظرفیت تولیدی جوجه ها بهره مند شد، علاوه بر دارا بودن ویژگی های مناسب ژنتیکی، باید شرایط محیطی مطلوبی برای نگهداری وجود داشته باشد.

پرورش و نگهداری جوجه ها

شرایط محیطی مناسب برای پرورش جوجه ها:

وجود یک محیط مناسب یک نیاز مهم برای موفقیت در پرورش جوجه ها میباشد.

دما:

دمای محیط پرورش در حفظ سلامت و رشد جوجه ها اهمیت زیادی دارد، بهتر است بدانید، تنظیم دمای بدن جوجه درهفته های اول زندگی کامل نیست، پس دمای جایگاه در این دوره از پرورش، بسیار مهم است.

کاهش دمای محیط باعث بروز بیماریهایی مثل: سرماخوردگی و کندی رشد جوجه میشود، از آن طرف هم اگر دما بیش از حد بالا برود میتواند موجب خفگی و اختلالات تغذیه ای جوجه شود.

با توجه به سن جوجه ها باید دمای محیط  پرورش را با دقت فراوان، تنظیم کرد.

ابزار  لازم برای گرم کردن محیط جوجه ها:

برای گرم کردن جایگاه از تجهیزات مختلفی مانند، مادر مصنوعی، بخاری، هیتر و ... استفاده میشود.

رطوبت:

یکی دیگر از مواردی که باید مورد توجه قرار گیرد، رطوبت محیط پرورش جوجه ها است.

در 3روز اول پرورش، رطوبت باید بین 60 تا 70 درصد باشد و بعد از آن باید حدود 50 تا 55 درصد درصد باشد.

بهتر است بدانید که کمبود رطوبت موجب تاخیر رویش پر های جوجه میشود و از طرفی بالا بودن رطوبت میتواند زمینه ساز پیدایش بیماریهای انگلی من جمله کوکسیدیوز شود. 

تصویر زیر دما و رطوبت سنج میباشد.

دماسنج و رطوبت سنج

تهویه:

فن تهویه جایگاه

عمل تهویه را به منظور تامین اکسیژن و خارج کردن گازهای زیان آور انجام میدهیم. در ضمن در نظر داشته باشید که تهویه ی مناسب در کنترل رطوبت و حرارت محیط نقش به سزایی دارد و در صورت نبود سیستم تهویه رطوبت جایگاه میتواند افزایش یابد و در صورت استفاده بیش از حد، دما و رطوبت میتواند از حد مطلوب پایینتر بیاید. در نظر داشته باشید که عمل تهویه باید به گونه ای انجام شو که هوا به طور یکنواخت در محیط جریان یابد.

اگر رطوبت محیط پرورش به صورت ناخواسته کاهش یافت، با اسپری کردن آب در محیط، رطوبت را بالا ببرید، اگر رطوبت افزایش یافت و مواد و اجزا خیس شد، میتوانید با جایگزین کردن آنها با مواد تازه و خشک این مشکل را از بین ببرید. 

تامین روشنایی در جایگاه:

استفاده ی مناسب از نور، تاثیر  مثبتی در رشد جوجه ها دارد.

در 10 الی 15 روز اول زندگی جوجه ها در طول شبانه روز باید روشنایی طولانی جایگاه را تامین نمود تا جوجه ها به غذا خوردن از دانخوری و آب خوردن از آبخوری عادت کنند و از خفگی جوجه ها در اثر جمع شدن در یک نقطه جلوگیری شود.

با سپری شدن این مدت برای تامین مدت روشنایی در شبانه روز از 3 روش زیر میتوان استفاده نمود.

1-استفاده از نور دایم در شبانه روز

جایگاه را به طور دایم در روز روشن نگاه داریم

2-نوردهی متناوب در شبانه روز

در این روش به دلیل بی تحرکی جوجه ها در زمانهای تاریکی، از اتلاف انرژی جلوگیری میشود.

بعنوان مثال به ازای هر ساعت روشنایی یک ساعت تاریکی و یا به ازای عر 4 ساعت روشنایی 2 ساعت تاریکی در نظر گرفته میشود.

3- استفاد از نور طبیعی

از انرژی خورشید به منظور روشنایی استفاده کنیم.

شدت نور

شدت نور جایگاه باید به گونه ای باشد که جوجه برای غذا خوردن دچار مشکل نشود ولی از انتخاب لامپهای قوی باید صرف نظر کرد، زیرا باعث تحرک بیش از جوجه و در نتیجه اتلاف انرژی خواهد شد.

شدت نور به ازای هر متر مربع باید حدو 3 الی 4 وات باشد، پس بهتر است از لامپهایی با قدرت 40 تا 60 وات استفاده شود.

نکته ای که باید در هنگام نصب لامپها به آن توجه کرد این است: فاصله لامپها از کف جایگاه باید حدود 2 متر باشد.

دانخوری:

تغذیه مناسب باعث رشد مطلوب جوجه ها خواهد شد، پس تغذیه موضوع پر اهمیتی است.

استفاده ی صحیح از دانخوری میتواند سبب کاهش هدر رفت دان شود.

دسترسی دایمی و آسان به دانخوری در رشد و تولید جوجه ها تاثیر فراوانی دارد.

دانخوری ها انواع مختلفی دارد که در ادامه انواع آنها را ذکر کرده ایم.

دانخوری ناودانی:

دانخوری ناودانی

همانطور که از اسمش پیداست، این دانخوریها به شکل ناودان هستند و ابعاد و اندازه ی آنها با توجه به سن جوجه متفاوت است.

دانخوری سینی شکل:

سینی دانخوری

این نوع دانخوریها زمانی استفاده میشوند که جوجه ها کوچک هستند، این نوع دانخوری ها، سینیهای بزرگ از جنس پلاستیک و با عمق 2/5 تا 5 سانتی متر میباشند.

توجه داشته باشید که دان اولیه را باید در این سینی ها در اختیار جوجه ها قرار دهید و پس از بزرگ شدن جوجه ها(سن 7 روزگی) این نوع دانخوریها را به تدریج جمع آوری کنید.

دانخوری سطلی:

دانخوری سطلی

این دانخوریها از یک مخزن استوانه ای شکل و یک بشقاب تشکیل شده اند. دان از مخزن استوانه ای به بشقابی که در زیر آن قرار دارد وارد میشود و پرنده آن را مصرف میکند.

آبخوری:

 

آب آشامیدنی جوجه هابه وسیله ی آبخوری در اختیارشان قرار میگیرد.

یک آبخوری مناسب به گونه ای است که بتواند آب بهداشتی، تمیز و سرد را در اختیار جوجه ها قرار دهد، این تجهیزات باید به راحتی قابل شست و شو باشد.

آبخوری ها انواع مختلفی دارند که عبارت است از: آبخوری کله قندی، آبخوری سیفونی و آبخوری نیپل

آبخوری کله قندی:

تصویر زیر نمونه ای از یک آبخور کله قندی میباشد.

آبخوری کله قندی

 

آبخوری سیفونی:

آبخوری سیفونی را در تصویر زیر مشاهده میکنید.

آبخوری سیفونی

آبخوری نیپل:

آبخوری نیپل، نوع جدیدی از آبخوری میباشند.

آبخوری نیپل

 

نظرات کاربران


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.