انواع واکنش های بعد از واکسیناسیون در طیور

انواع واکنش های بعد از واکسیناسیون در طیور

انواع واکنش های بعد از واکسیناسیون در طیور

بازدیدها : 8312 بازدید

در این مقاله سعی داریم در مورد واکنش های بعد از واکسیناسیون در طیور و رعایت نکات ایمنی پس از واکسن به تجزیه وتحلیل بپردازیم. رعایت ایمنی مورد نیاز و واکنش مٍؤثر پس از واکسیناسیون رابطه تنگاتنگی باهم دارند. در چند سال اخیر صنعت مرغداری رشد و پیشرفت فراوانی در سراسر دنیا داشته است این رشد با سرعت سبب بروز بیماری هایی جدید و شیوع بیماری هایی چون مارک و نیوکاسل شده است جهت مقابله با خطرات ناشی از انواع بیماری و همچنین ایجاد ایمنی در بدن طیور از واکسن استفاده فراوانی میشود.امکان دارد بعد از عمل واکسیناسیون واکنش های موضعی و یا عمومی در بدن پرنده ایجاد گردد.

واکنش های موضعی بعد از واکسیناسیون

۱-درد و سرخ شدن موضع
۲-ایجاد جراحت
۳- بروز دانه های کوچک و آپسه های خفیف

واکنش های عمومی ، شامل بروز تب ، کاهش رشد پرنده و سایر علایم عمومی می باشد . اکثر واکسن های کشته باکتریایی باعث میشوند واکنش های عمومی صورت گید و د موضع تزریق آسیب هایی به بافت وارد شود علت این امر وجود ماده حلال این واکسن ها میباشد.

واکنشهای تنفسی

یکی از مهم ترین بیماری ها در طیور بیماری های تنفسی میباشد که تلاش مدیران صنعت مرغ داری بر این است که از بروز این بیماریپیشگیری شود اما اگر واکسیناسیون به غلط انجام شود شاهد بیماری هایی که در ذیل اشاره شده است خواهیم بود.
۱-واکنش ناشی از واکسن بسیار شدید
۲-ایجاد واکنش چرخشی در گله که علت این امر انتخاب زمان نامناسب برای واکسیناسیون و یا روش نا مناسب میباشد در این روش واکسن به تمام گله تزریق نمیشود و ویروس تزیق شده به تعدادی از طیور شروع به واکنش کرده و در گله پخش میشود و باعث میشود ویروس بیشتری تولید شود و طیوری که واکسینه نشده اند بیمار شوند.

۳-عدم کارایی برخی واکسنها مثلا کارایی استفاده از واکسن های زنده نیوکاسل و برونشیت عفونی متفاوت است زمانی این واکسن ایجاد ایمنی در پرنده میکند که واکنش تنفسی صورت گیرد اگر مقدار واکسن شدید باشد پرنده بیمار میشود و اگر مقدار کم باشد ایمنی لازم را جهت مقابله با بیماری ندارد بنابراین واکسن موجب تعادلی میان واکنش تنفسی شدی وضعیف برقرار میکند.

شدت واکنش های تنفسی پس از واکسیناسیون

۱-سطح آنتی بادی مادری : هر چقدرآنتی بادی مادری بزیادتر باشد واکنش نیز شدیدتر خواهد بود .
۲- سویه واکسن : سویه های با شدت بیشتر باعث واکنش شدیدتری می گردد .
۳-سن : هرچه سن پرنده کمتر باشد واکنش شدیدتر میشود.

۴-دز واکسن : افزایش دز واکسن باعث واکنش شدید تر میشود.

۵- روش واکسیناسیون : واکسیناسیون با روش آب آشامیدنی نسبت به روش آئروسل واکنش کمتری به دنبال دارد .

واکنش های عصبی :

گاهی پس از عمل واکسیناسیون ممکن است علائم عصبی چون لرزش ، فلج شدن و پیچش اتفاق بیفتد آنسفالیت و آنسفالوپاتی نمونه ای پس از استفاده ازواکسن نیوکاسل می باشد . واکنش های عصبی گاهی به مرگ منتهی شود .

سرخوردگی سیستم ایمنی :

یکی از تهدیدات مهم صنعت مرغداری در رابطه با واکسیناسیون برای مقابله با بیماری گامبورو به شمار می رود استفاده از واکسن گامبوروی اینترمدیت پلاس می تواند باعث ضربه زدن شدید به سیستم ایمنی و سرخوردگی سیستم ایمنی در طیور شود که در نتیجه واکنش نا مناسب بدن پرنده به واکسن بیماری هایی چون نیوکاسل و برونشیت عفونی می باشد. بنابراین واکسیناسیون با موفقیت انجام نمیشود. . درماتیت قانقرایابی ، آنتریت نکروزه ویا کوکسیدیوز در گله هایی خ میدهد که دچار سرخوردگی سیستم ایمنی میباشند .

آلوده کننده ها :

نفوذ ویروس به واکسن ها معضلی بسیار بزرگ میباشد برای نمونه آدنوویروس عامل سندرم کاهش تولیدتخم EDS رئوویروس و همچنین ویروس عامل ریتکولوآندوتلیوز درواکسن های بیماری مارک رویت شده اند.

حساسیت شدید :

این مورد بسیار کم در طیور ها مشکل ساز می شود و دلیل آن استفاده از بیوتیک ها در فرایند تولید واکسن میباشد البته امکان داد بعضی از افراد گله به این آنتی بیوتیک ها حساس باشند به طور مثال برخی از واکسن های ویروسی که از کشت سلول جانوری ایجاد شده اند ممکن است سبب شوک آنافلاکسی در پرنده شوند .

واکسیناسیون موفق و به حداقل رساندن واکنش های پس از آن :

استریل کردن سرنگ ها و سوزنها

خودداری از واکسن زدن پرندگان بیمار یا ناتوان و تحت استرس بالا
استفاده از واکسن های معتبر که کیفیت آن آزمایش شده است
از زمان تحویل تا زمان استفاده واکسن ها در مکانی سرد نگهداری شوند.
مصون نگهد اشتن واکسن از تمام عوامل بیماری زا
اجتناب از واکسن ها و رقیق کننده های تاریخ مصرف گذشته
تنها در مناطقی مجاز هستید که از واکسن گامبوروی اینترمدیت پلاس استفاده کنید که بیماری گامبوروی فوق حاد شیوع دارد و می تواند باعث از بین رفتن ۵۰% گله شود اگر دراین مناطق واکسیناسیون باعث سرخوردگی سیستم ایمنی گله شود پس بهتر همان است %۵۰ گله را از تلف شوند تا ازاین واکسن استفاده شود .
همیشه از سویه های مناسب واکسن استفاده کنید .
استفاده از سویه های ملایم واکسن

1 دیدگاه

  1. سلام‌من دیروز برا اردکم که تقریبا ۷ ۸ ماهه هست دوتا آمپول تقویتی زدم الان پاش تا میشه میوفته ولی مشکل دیگه ای نداره گیجم نمیزنه فقط پاش از قسمت زانو خم میشه درست میشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نام و سوال خود را در باکس زیر وارد کنید و دکمه فرستادن دیدگاه را بزنید، در سریعترین زمان ممکن به سوال و نظرات شما پاسخ خواهیم داد

12 − دوازده =