راه حل مشکلات جوجه درآوری

راه حل مشکلات جوجه درآوری

راه حل مشکلات جوجه درآوری

بازدیدها : 1068 بازدید

مشکلات جوجه درآوری میتواند مربوط به واحد جوجه کشی، نحوه کار کردن با تخم و یا وجود مشکلی در گله ی مادر باشد. هنگامی که منشاء مشکل از گله مادر باشد احتمالا این مشکل میتواند یک ماه پیش اتفاق افتاده باشد.

تاخیر در تشخیص این مشکلات از نظر اقتصادی بسیار زیان بار است و باید هرچه زودتر علت را پیدا کرد تا بتوان با آن مقابله کرد در این میان دو راه وجود دارد اولا: نوربینی در پایان هفته ی نخست و دوما: بررسی مرتب تخم های جوجه نشده.

در این مقاله 10 مورد از مشکلات جوجه درآوری را برای شما بیان میکنیم.

بررسی تخم های هچ نشده

بررسی تخم های باز نشده یک دلیل قطعی برای تشخیص مشکلات جوجه درآوری محسوب نمیشود اما میتواند برای دوره های بعدی مفید باشد و باعث ارتقای اطلاعات یک مدیر جوجه کشی گردد. در ادامه تخم های هچ نشده ی درون دستگاه جوجه کشی را با هم بررسی میکنیم.

1- در نوربینی تخم روشن باشد و بدون لخته باشد.

زمانی که تخم در نوربینی روشن و شفاف مشاهده میشود و هنگامی که پوسته ی آن را میشکنیم درون آن لخته خون مشاهده نشود میتواند به یکی از دلایل زیر بستگی داشته باشد.

  • نرهای نابالغ و مشکل دار
  • نرهای با اسپرم غیرطبیعی (نرهای خیلی جوان با خیلی پیر)
  • تعداد بسیار زیاد و یا کم نرها در گله که موجب کاهش جفت گیری میگردد.
  • بیماری های گله مادر
  • کمبود یا زیادبود تغزیه ای یا محدودیت های غذایی سخت
  • مشکلات پا
  • مصرف برخی داروها، حشره کش ها، مواد شیمیایی، سموم و قارچ کش ها.
  • انگل هایی مانند جرب ها
  • تراکم زیاد گله مادر
  • کمبود نور (شدت یا طول شدت روشنایی)
  • انبار کردن تخم برای مدت طولانی
  • بیماری
  • وجود بسترهای با کیفیت بد که سبب مشکل پا میشوند.
  • عفونت مفصل پا
  • افزایش بیش از حد وزن در نرها و ماده ها
  • تخم ها در شرایط بدی نگهداری شده اند (حرارت بسیار زیاد یا بسیار کم)
  • گاز دادن شدید. اسپری نادرست مواد ضد عفونی کننده.
  • آسیب دیدن تخم ها در طول حمل و نقل مانند ضربه و تکان های شدید، شوک های حرارتی(افزایش یا کاهش ناگهانی درجه حرارت)

2- در نوربینی شفاف و دارای لخته خونی باشد

هنگامی که تخم ها در نوربینی روشن و شفاف هستند و با شکستن تخم حلقه ی خونی و یا جنین بسیار کوچک تلف شده دیده میشود. چشم سیاه دیده نمیشود، میتواند یکی از دلایل زیر را داشته باشد.

  • انبار کردن تخم برای مدت طولانی و یا حرارت مناسب.
  • عمل نادرست گاز دادن، شستشو و یا غوطه ور ساختن، گازدهی شدید در ساعات بین 12 و 96 جوجه کشی.
  • حرارت بالا در ابتدای دوره جوجه کشی .
  • حرارت پایین در ابتدای دوره جوجه کشی.
  • آسیب های ضربه ای در حمل و نقل تخم ها.
  • بیماری گله مادر مانند نیوکاسل، برونشیت عفونی و آدنوویروس ها.
  • گله های مادر پیر.
  • آسیب های جنینی در هنگام رشد.
  • هم خونی گله ، کروموزوم های غیر طبیعی.
  • کمبودهای تغذیه ای مانند کمبود بیوتین، ویتامین A، مس، ویتامین E، اسید پانتوتنیک.
  • داروها، سموم و حشره کش ها
  • آلودگی ها.

3- جنین تلف شده در 3 تا 6 روزگی

هنگامی که جنین در سن 3 تا 6 روزگی تلف شده باشد یعنی سیستم گردش خون روی کیسه زرده شکل گرفته است، مشکلات جوجه درآوری ممکن است به یکی از موارد زیر مربوط باشد.

  • کلیه موارد گفته شده در شماره 2 میتواند دخیل باشند.
  • کمبود تهویه یا پوسته ی بسیار زخیم و سفت. وجود مقادیر بیش از 1درصد دی اکسید کربن.
  • کمبودهای ویتامینی مانند ویتامین E، ریبوفلاوین، بیوتین، اسید پانتوتنیک و اسید لینولئیک.

4- جنین تلف شده بعد از 7 روزگی

هنگامی که جنین بعد از 7 روزگی تلف شده باشد یعنی: ناخن انگشتان پا، فولیکول ای پر ظاهر شده باشد ممکن است به یکی از موارد زیر بستگی داشته باشد.

  • حرارت، رطوبت، تهویه و چرخش ناکافی در طول دوره جوجه کشی رطوبت کم موجب افزایش حالات غیرطبیعی در قوس آئورت میگردد.
  • آلودگی به ویژه نوع قارچی مانند آسپرژیلوس ها
  • گاز دادن با مقادیر زیاد و یا به مدت طولانی.
  • سرد شدن تخم ها در هنگام انتقال و یا دیرتر از زمان مقرر.
  • تخم هایی که پیش از خوابانیدن در طول دوره جوجه کشی و یا در هنگام انتقال پوسته آنها شکسته است.
  • کمبودهای تغذیه ای مانند کمبود ویتامین D، ویتامین A اسید فولیک، اسید پانتوتنیک، ریبوفلاوین، ویتامین E، سلنیوم، ویتامین k، بیوتین، تیامین، ویتامین B12، کلسیم، فسفر، منگنز و اسید لینولئیک.
  • جابجایی جنین، جنین به سمت موقعیت صحیح خود نمیچرخد.
  • آسیب هایی در هنگام رشد جنین، نارسایی در تنفس ریوی و گردش خون جنینی یا ناتوانی در کشاندن و جمع کرد روده ها و زرده به درون محوطه شکمی.
  • وراثت: ژن های کشنده و کروموزوم های غیر طبیعی.
  • دوقلو بودن.
  • در مدت زمانی بین نوک زدن تا خروج کامل، درب دستگاه زیاد باز شده باشد.
  • کیفیت ضعیف پوسته.
  • بیماری گله مادر مانند مایکوپلاسماها.

6- قرار گیری ناصحیح جنین در پوسته

حالت طبیعی به شکلی است که محور طولی بدن جوجه در جهت محور تخم خواهد بود به طوری که سر جنین به سمت انهای پهن تخم بوده و سر به سمت راست و زیر بال راست، نوک به سمت کیسه هوایی و پاها در طرفین سر قرار خواهند داشت.

  • تخم ها با سر تیز به سمت بالا یا افقی چیده شده اند.
  • چرخش ناقص و ناکافی.
  • حرارت بالا یا پایین ستر.
  • رطوبت بالا.
  • گله مادر مسن و پیر.
  • تخم های گرد یا خیلی بزرگ.
  • کمبودهای تغذیه ای به ویژه کمبود ویتامین A و ویتامین B12.
  • نگهداری و حمل و نقل نادرست تخم ها.

7- رشد جنین کامل شده اما نوک نزده است.

در این حالت کیسه زرده بزرگ و حجیم است و ممکن است به طور کامل توسط دیوار محوطه شکمی احاطه نشده باشد و ممکن است مقداری سفیده نیز باقی مانده باشد. در این حالت باید موارد زیر را بررسی کنید.

  • چرخش ناکافی که به رشد کم غشای جنینی و کاهش جذب مواد غذایی می انجامد.
  • رطوبت زیاد در طول دوره جوجه کشی و یا پس از انتقال.
  • حرارت بسیار پایین در طول دوره جوجه کشی.
  • حرارت خیلی زیاد هچر.
  • سرد شدن تخم ها (بعنوان مثال در هنگام انتقال به هچر)
  • کمبودهای تغذیه ای.
  • آسیب هایی در هنگام رشد جنین.
  • بیماری های گله مادر .
  • تهویه ی ناکافی.
  • نگهداری طولانی مدت تخم ها

8- جوجه ای که نوک زذه است اما درون پوسته تلف شده است.

هنگامی که رشد جنین کامل شده است و به پوسته ی تخم نوک زده است اما بیرون نیامده است و درون پوسته ی تخم تلف شده است باید موارد زیر را بررسی کنید.

  • حرارت و رطوبت پایین برای مدت زمان طولانی
  • رطوبت پایین در هنگام خروج جوجه
  • حرارت بالا در هنگام خروج جوجه
  • کمبودهای تغذیه ای
  • بیماری های گله مادر
  • تهویه کم
  • چرخش ناکافی در طول 12 روز ابتدای جوجه کشی.
  • صدمه و آسیب در زمان انتقال.
  • نگهداری طولانی مدت تخم ها.

9- جوجه تا حدی نوک زده باشد جوجه زنده یا مرده باشد:

کلیه موارد گفته شده در شماره 7 میتواند دخیل باشند.

  • گاز در مدت خروج جوجه ها زیاد باشد.
  • قسمت نوک تیز تخم ها در قسمت بالا قرار داده باشد.

10- جوجه ها دیر از تخم خارج شوند.

  • تخم های بزرگ
  • گله های مادر پیر و مسن
  • تخم ها برای مدت طولانی نگهداری شوند.
  • حرارت پایین جوجه کشی.
  • جوجه های ضعیف.
  • هم خونی.
  • رطوبت بسیار زیاد ستر.
  • تخم هایی که بیش از حد معمول سرد شده اند و قبل از خواباندن آنها در دستگاه مرحله پیش گرم را طی نکرده اند، دیرتر خارج میشوند.
  • تخم هایی که در ستر در معرض درجه حرارت بالا قرار میگیرند به طور آهسته تری در مقایسه با تخم هایی که در حرارت طبیعی قرار داشته اند خارج میشوند هر چند که تخم های نوع اول فعالیت مربوط به خروج را زودتر آغاز میکنند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نام و سوال خود را در باکس زیر وارد کنید و دکمه فرستادن دیدگاه را بزنید، در سریعترین زمان ممکن به سوال و نظرات شما پاسخ خواهیم داد

17 − شانزده =