پرورش بوقلمون+مشاوره

پرورش بوقلمون

پرورش بوقلمون+مشاوره

بازدیدها : 1945 بازدید

اگر برای خودمان هم پیش نیامده باشد، حداقل دیده یا شنیده ایم که افراد در یک دوره ی جوجه کشی خود شکست خورده اند. همیشه به دنبال مقصر میگردیم، فروشنده ی تخم؟ دستگاه؟ پرورش دهنده؟ مقصر کیست؟ کدام یک نقش پررنگتری در موفقیت یا شکست در فرآیند جوجه کشی داشته اند؟ توصیه میکنم در این مواقع از یک مشاور پرورش بوقلمون کمک بگیرید و یا مقاله ی زیر را با دقت مطالعه کنید.

عوامل موثر در موفقیت و شکست در جوجه کشی

ابتدا به معرفی چند پارامتر ریاضی که در جوجه کشی بوقلمون بسیار مهم هستند میپردازیم.

01- درصدِ نطفه (درصد نطفه درآوری)

این درصد را پس از نوربینی یا همان کندلینگ به دست می آوریم.

درصد نطفه عبارت است از ((تعداد تخم های نطفه دار، تقسیم بر تعداد کل تخم های چیده شده در دستگاه ضرب در 100)).

02- درصد هچ

پس از پایان هر دوره ی جوجه کشی درصد هچ قابل محاسبه است. درصد هچ عبارت است از ((تعداد جوجه ی زنده ی به دنیا آمده تقسیم بر تعداد تخم های نطفه دار ضرب در 100)).

03- عملکرد کلی

عبارت است از ((تعداد جوجه ی زنده ی به دنیا آمده تقسیم بر تعداد کل تخم های چیده شده در دستگاه ضرب در 100)).

موارد مهم در رابطه با کیفیت تخم

تخم بوقلمون

در ادامه نکاتی را که در کیفیت تخم تاثیر دارند برایتان بیان میکنیم:

01- ضخامت و سختی پوسته

اگر تخمی پوسته ی سخت تر از حد نرمال داشته باشد، بدون شک جوجه برای بیرون آمدن از آن دچار مشکل خواهد شد و در نهایت منجر به خفگی جوجه در ساعات انتهایی خواهد شد.

02- تازگی تخم

اگر تخمی تازه نباشد یا به عبارتی بیش از 10 الی 12 روز مانده باشد، آن هم در دما و شرایط نامناسب، قطعا تخم های جنین مرده ی زیادی در روز کندلینگ خواهیم داشت.

03- شکل ظاهری

تخم هایی با ظاهر نامتقارن و دارای فرورفتگی و برجستگی اصلا مناسب جوجه کشی نیستند.

04- سایز و اندازه ی تخم

طبیعتا تخم هایی که بسیار بزرگ هستند و یا بسیار کوچک هستند، تخمهای خوبی برای جوجه کشی نیستند.

05- تمیزی یا کثیفی

تخم هایی که دارای رینگ خونی هستند و یا تخم های بسیار کثیف که تمیز کردن آنها به روش خشک امکان پذیر نیست، تخم های مناسبی برای جوجه کشی نیستند.

06- سلامت گله ی مادر

اگر قصد جوجه کشی دارید، جوجه ها را از گله های معتبر و قابل اعتماد خریداری کنید زیرا اگر گله ی مادر آلوده به بیماری باشد، جوجه ی تولید شده هم آلوده خواهد بود.

امیدوارم متوجه تاثیر تخم در فرآیند جوجه کشی شده باشید، حقیقتا همه ی مواردی که در بالا ذکر شد تاثیر مسقیم بر روی درصد هچ خواهند داشت.

دستگاه جوجه کشی

اکنون نوبت به دستگاه جوجه کشی میرسد، فرض کنید ایده آل ترین تخم را در اختیار دارید، یک دستگاه چگونه میتواند آن را برای ما تبدیل به جوجه کند؟ یک ماشین جوجه کشی چه وظایفی دارد؟ در ادامه به اختصار بیان میکنم که یک دستگاه جوجه کشی چه میکند: تامین دما و رطوبت، چرخش تخم ها، اکسیژن رسانی به تخم ها، همین سه کار ساده و پیش پا افتاده…

اهمیت دستگاه جوجه کشی برای پرورش بوقلمون

اما اگر دستگاه جوجه کشی در تامین این 3 پارامتر ذره ای خطا داشته باشد ممکن است ما را با شکست مواجه کند پس انجام این سه کار در عین سادگی، پیچیدگی هایی هم دارد.

01- تامین دما و رطوبت

بعنوان مثال، در دوره ی ستر بوقلمون دما باید بر روی 37/5 و رطوبت بر روی 65 درصد تنظیم شود، اگر دستگاه جوجه کشی به اصطلاح کالیبره باشد و اختلاف دمای بین طبقات آن کمتر از 0/2 باشد تازه میتوان ادعا کنید که گام اول را برداشته اید. رسیدن به این مهم، مستلزم استفاده از سنسورهای دقیق و انجام کالیبراسیون دستگاه جوجه کشی به صورت مستمر است.

بنابراین پیدا کردن دستگاهی که چنین ویژگی هایی را داشته باشد و اختلاف دما و رطوبت بین طبقات آن کم باشد، کار دشواری است.

02- چرخش

عمل چرخش در دستگاه جوجه کشی را به منظور جلوگیری از چسبندگی نطفه به قسمتی از پوسته ی داخلی تخم باید به طور منظم انجام داد. این نکته بسیار مهم است که چرخش کامل انجام شود نه نصفه و نیمه، چه زاویه ای را پوشش دهد (چند درجه تخم ها را بچرخاند) و فاصله ی زمانی بین دو چرخش چقدر باشد.

03- اکسیژن رسانی

از موضوع مهم اکسیژن رسانی به تخم ها نباید غافل شد، اگر هوای تازه به دستگاه وارد نشود (به طوری که نه آنقدر زیاد باشد که دمای دستگاه کاهش یابد و نه آنقدر کم باشد که هوای مناسب و کافی را به تخم ها نرساند) خفگی و مرگ جنین و جوجه بسیار بالا خواهد رفت.

همچنین محل قرارگیری دریچه های ورودی هوا بسیار مهم است، تمام نقاط در تمام طبقات باید به یک اندازه از هوای تازه بهره مند شوند.

نقش اپراتور در فرآیند جوجه کشی

آیا همینکه دستگاه اتومات باشد کفایت میکند؟ وظیفه ی ما فقط چیدن تخم ها و برداشتن جوجه هاست؟ در ادامه به نقش اپراتور در فرآیند جوجه کشی میپردازیم:

01- خروج تخم های فاسد

همانطور که میدانید بعضی از تخم ها به دلایل مختلف در حین جوجه کشی فاسد میشوند و بوی بد از خود انتشار میدهند. این بوی بد ناشی از گازی است که آنها از خود خارج میکنند. این گاز سمی است و قطعا برای تخم های مجاور در دستگاه مشکل ایجاد میکند، بنابراین خارج کردن تخم های فاسد یک امر بسیار ضروری است، یک اپراتور ماهر تخم های فاسد را به موقع از داخل دستگاه خارج میکند.

02- کندلینگ کردن تخم ها

یک اپراتور ماهر کسی است که بتواند با کمال دقت و در سریعترین زمان ممکن عمل کندلینگ و یا همان نوربینی را انجام دهد.

03- نزدیک کردن دمای محیط به دمای داخل دستگاه

با هر بار باز و بسته کردن درب دستگاه جوجه کشی دمای داخل دستگاه خارج میشود و دمای محیط به داخل دستگاه راه پیدا میکند، هرچه اختلاف دمای بین سالن جوجه کشی و داخل دستگاه بیشتر باشد شوکی که به جنین ها وارد خواهد شد، بیشتر خواهد بود، بنابراین یک اپراتور ماهر باید حتی الامکان دمای سالن جوجه کشی را به دمای داخل دستگاه جوجه کشی نزدیک کند.

04- سزارین تخم

در موارد خاص جوجه ها برای متولد شدن نیاز به کمک دارند اما اینکه چه زمانی و چگونه باید به جوجه ها کمک شود، به تشخیص اپراتور ماهر میباشد.

05- خروج جوجه ها از دستگاه جوجه کشی

یک اپراتور ماهر، زمان خارج کردن تخم ها را میداند، برای دوتا جوجه ی پیشگام که زودتر از بقیه متولد شده اند درب دستگاه را باز نمیکند که بقیه ی تخم ها سرد شوند. او میداند که جوجه ها تا چه مدت میتوانند بدون آب و غذا در دستگاه بمانند و دهیتراته (گرمازده) هم نشوند.

نگهداری از جوجه های یک روزه

همه ی ما میدانیم که اختلاف قیمت بین جوجه های یک روزه ی بوقلمون تا جوجه ی یک ماهه چقدر زیاد است، علت این موضوع چیست؟ در واقع علت اصلی این موضوع چیزی نیست جز تلفات. آری حتی پرورش دهندگان حرفه ای میدانند که تلفات جزء لاینفک یک ماهه کردن جوجه بوقلمون است. حال باید چه کرد؟

نگهداری از جوجه ها

کاهش تلفات در جوجه بوقلمون

برای رسیدن به سود بیشتر باید تلفات را کاهش دهیم، هرچه میزان تلفاتمان را کاهش دهیم، بیشتر میتوانیم از این اختلاف قیمت بین جوجه ی یک روزه و یک ماهه به نفع خودمان بهره ببریم. در ادامه راهکارهایی برای کاهش تلفات در جوجه بوقلمون ارائه میکنیم که تا کنون کمتر مورد توجه بوده است زیرا برخی موارد مثل: اهمیت تغذیه ی مناسب، آب سالم و خنک و بهداشتی… را همه میدانیم.

1-حضور مداوم و مستمر حداقل یک نفر در محل نگهداری

جوجه های بوقلمون در اوایل عمر خود بسیار ناتوان و ضعیف هستند. شاید ضعیفترین جوجه، بین همه ی انواع طیور صنعتی. بنابراین نیاز است تا یک نفر به صورت مداوم بالای سر جوجه ها باشد (به ویژه در هفته ی اول پرورش). جوجه ها بعضا تا یک هفتگی نمیتوانند در صورت زمین خوردن از جای خود بلند شوند پس باید به کمک آنها برویم.

2-تجمع برابر است با مرگ

در جوجه های بوقلمون این موضوع واقعا مصداق دارد زیرا اگر دمای محیط از دمای متناسب با سن جوجه ها پایین تر باشد، آنها سعی میکنند تا با کنار هم جمع شدن خود را گرم کنند، این یعنی منتظر یک خودکشی دسته جمعی باشیم. پس باید محیط را گرم نگه داریم و اختلاف دمای بین شب روز را به صفر برسانیم.

 

03-محل نگه داری گوشه نداشته باشد

جوجه ها علاقه ی زیادی به گوشه های اتاق و محل های زاویه دار دارند بنابراین نباید این فرصت را در اختیارشان قرار دهیم زیرا این موضوع باعث تجمع جوجه ها در مکان های زاویه دار میشود. به همین دلیل است که در اتاق نگه داری جوجه ها از پن استفاده میشود.

04- بستر باید خشک و تمیز باشد

قبل از جوجه ریزی باید یادمان باشد که حتما پِن ها(محل های دایره وار نگهداری جوجه ها) را از ابتدا تمیز و ضد عفونی کنیم. این موضوع به این دلیل است که ناف، مقعد و رکتوم جوجه بعد از به دنیا آمدن هنوز برای جذب آلودگی و عفونت بسیار مستعد است. به جرأت میتوان گفت هر بار نشستن جوجه ها بر روی یک بستر آلوده برابر است با بیماری.

5- استفاده ی اصولی از دارو ها و مکمل های غذایی

از دارو ها و مکمل ها به تناسب سن و شراط جوجه ها استفاده میشود، به طور کلی سه دسته مکمل ها مورد نیاز جوجه ها میباشد: 1- ویتامین ها 2- مواد معدنی 3- اسیدهای آمینه.توجه داشته باشید که هر سه دسته را باید به میزان لازم در اختیارشان قرار دهیم، همچنین نباید از اهمیت آنتی بیوتیک ها غافل شویم در دوره ی یک ماهه ی نخست، مصرف آنتی بیوتیک ها برای دفع عفونت های احتمالی بسیار مهم است.

6-پن ها را ایمن کنیم

جوجه ها ممکن است در آبخوری ها بیوفتند و خفه شوند پس باید عمق آبخوری ها را کاهش داده و به 0/5 برسانیم. باید مراقب باشیم هنگام گذاشتن و برداشتن وسایل، جوجه ها زیر آنها له نشوند حتی دیواره ی پن ها میتوانند جوجه ها را زیر خود گرفتار کنند. باید پِن ها را مهار کنیم تا با تکان خوردن و برخورد افراد با آنها حرکت نکنند.

خرده شیشه ، اشیاء نوک تیز و … نباید در پِن ها موجود باشد.

7- جوجه های ضعیف تر را جدا کنیم

یکی از قواعد مهم اجتماعی حاکم بر کلونی بوقلمون ها ، قاعدۀ حذف ضعیف است. آنها تمایل دارند که اعضای ضعیف را از جامعه ی خود حذف کنند، بنابراین با جدا کردن جوجه های ضعیفتر و رسیدگی بیشتر به آنها در یک محل دیگر، از این موضوع جلوگیری میکنیم.

مشاور پرورش بوقلمون

این مقاله به کوشش مجموعه ی پرورش بوقلمون ترنم سبز مشهد تهیه شده است، این مجموعه با همکاری بیش از 40 واحد تولیدی در سراسر کشور افتخار دارد نسبت به تولید و عرضه ی تخم نطفه دار بوقلمون برنز، جوجه ی یک روزه تا یک ماهه و بوقلمون پروار آماده ی کشتار به فعالان عرصه ی پرورش طیور خدمات ارائه نماید. در ادامه لوگوی این مجموعه را مشاهده میکنید.

لوگوی ترنم سبز

این مجموعه با همکاری و هماهنگی نهادهای ذیربط ، اقدام به اجرای یک طرح حمایتی به نام: طرح ملی حاتم (حمایت از تولید ملی) در جهت ایجاد اشتغال پایدار، کسب درآمد مناسب و مهارت آموزی نموده که همچنان به قوت خود باقی است.

معرفی طرح ملی حاتم

1- فروش جوجه با بهترین کیفیت

2- تامین نهادهای تولید نظیر دان، مکمل های غذایی، دارو، تجهیزات و … با بهترین کیفیت و زیر قیمت بازار

3- مشاوره صفر تا صد کار ، از تجهیز سالن تا رسیدن به محصول نهایی

4-خرید تضمینی محصولات در قالب عقد قرارداد رسمی

این طرح همینک در حال اجراست واین مجموعه مفتخر است که توانسته تا امروز بیش از 4 تولیدکننده را زیر چتر حمایتی خود بیاورد.

تماس با مجموعه ی ترنم سبز

مدیریت این مجموعه به عهده ی جناب آقای حکیمی (کارشناس ارشد مهندسی کشاورزی – پرورش طیور) میباشد

مشاوره پرورش بوقلمون

شما عزیزان میتوانید برای تماس با این مجموعه، خرید تخم نطفه دار، خرید جوجه یک روزه و … با شماره همراه 09120203956 تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نام و سوال خود را در باکس زیر وارد کنید و دکمه فرستادن دیدگاه را بزنید، در سریعترین زمان ممکن به سوال و نظرات شما پاسخ خواهیم داد

یک × 2 =